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e Standard Number: 1910.1030; 1910.1030(d)(2)(ix}; 1910.141; 1910.141(g}(2)

May 17, 2006

Ms. Barbara Caporusso, RN
22 El Caming Courl
Coram, New York 11727

Dear Ms, Caporusso:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration's (O5HA's)
Directorate of Enforcement Programs (DEP). You had specific concerns regarding OSHA policy
an the presence and consumption of beverages in a hospital nursing station. This letler
constilules OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be
applicable 1o any gueastion nol delineated within your original correspondence.

Question: Ts il against OSHA regulation 1o keep a covered beverage al @ nurse's stalion in a
hospital?

Reply: OSHA does not have a general prohibition against the consumption of beverages at
hospital nursing stations. However, OSHA's bloodhorne pathogens standard prohibits the
censumption of food and drink in areas in which work involving exposure or potential
exposure to blood or other potentially infectious material takes place, or where the potential
for contamination of work surfaces exists [29 CFR 1910.1030(d)(2)(ix)]. Alse, under 29 CFR
1910.141(g){2), employees shall not be allowed to consume food or beverages in any arca
exposed to a toxic material. While you state that beverages at the nursing station might have
a lid or cover, the container may also hecome contaminated, resulting in unsuspected
contamination of the hands.

The employer must evaluate the workplace to determine in which locations food or beverages
may polentially become conlaminated and must prohibit employees from eating or drinking
in those areas. An employer may determine that a particular nurse's station or other lecation
is separaled from work areas subject to contamination and therefore is so situated that it is
not reasonable under the circumstances fo anticipate that occupational exposure through the
contamination of food and beverages or their containers is likely. The employer may allow
employees to consume food and beverages in that area, although no QOSHA standard
specifically reguires that an employer permit this. OSHA standards set minimum safety and
health requirements and do not prohibit employers from adopting more stringent
reguirements.

Thank you for your interest in occupational safely and health. We hope you find this
information helpful. OSHA requirements are set by statule, standards, and regulations. Our
interpretation letters explain these requirements and how they apply o particular
circumstances, but they cannot create additional employer obligations, This letter constitutes
OS5HA's interpretation of the requiremenls discussed. Nole thal our enforcement guidance
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may be affected by changes to (OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance
in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult
OSHA's website at http//www.osha.gov. If you have any further guestions, please feel free
to contact the Office of Heallh Enlorcement at 202 693-2190.

Sinceraly,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Enforcement Programs
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